lördag 11 maj 2013

Panik i matbutiken...


Jag har en lista på lite saker jag behöver införskaffa, men som inte går att finna i vilken affär som helst. I varje fall inte om man bor mitt i stan. Staden har, liksom så många andra städer - tyvärr - utarmats på affärer som har bra grejer.

T ex behövde jag ha fatt i en skiftnyckel, alltså inte à la Clas Olsson (om de nu har såna) utan en med kvalitet, jag ville köpa matta till balkongen, jag ville köpa Kalles Kaviar light. Det finns nämligen INGEN affär i min närhet som har "light-kaviar" i sitt sortiment.

Jag fick ett löfte från pojkvännen F att han skulle köra mig till Ica Maxi, där jag kunde köpa det mesta av det som stod på min lista. Själv hade han en extra skiftnyckel (Precis en sån jag ville ha!) som han förärade mig, så skiftnyckel slapp jag köpa. 

Vi åkte som sagt till Ica Maxi och jag tog en stor kundvagn. "Ska du handla SÅ mycket?" undrade F. "Nej, men jag tänkte använda kundvagnen som 'käpp', så blir det lättare för mig att röra mig runt inne i affären", svarade jag. Han vill gärna handla i sin egen takt (= springa igenom affären snabbt som en oljad blixt) så jag kunde inte räkna med något sällskap i butiken, inte. 

Innanför butiksingången tittade jag mig runt och såg lite växter. Jag kikade på min lista där det stod: "Persilja och gräslök till balkongen." Konstigt nog hittade jag dem nästan direkt. "Det går ju fint det här", tänkte jag. Strax därefter såg jag texten "Fixa bilen" längs ena väggen. Jag som skulle ha en cykelpump drog slutsatsen att "Fixa cykeln-saker" borde finnas i närheten. Så var fallet! Runt kröken vet jag att rengöringssakerna finns. Jag skulle ha toalettrengöringsmedel, så det var bara att...! DÅ blev jag helt ställd! För där var plötsligt brödet! "Brödet ska vara borta i andra ändan av butiken, intill mjölken! Inte här!" Jag började andas lite häftigt, men sa till mig själv: "Lugn och fin, det står bröd på din lista också, leta nu upp det." 

Därefter kom frukt- och grönt. Jag fann tomater, groddar, paprika och så slank en färsk ananas ner i korgen, som inte stod på listan. Det var mycket folk som sprang hit och dit, de passade på att kasta sig framför mig när jag kom med min kundvagn, eftersom jag gick lite långsammare. Det tar en evinnerlig tid att scanna runt hela tiden och leta efter varor samt undvika att krocka med folk, deras kundvagnar eller (gubevars) deras barn! 

När jag gick in i gången där det brukar finnas påläggstuber var det plötsligt russin och mjöl istället. "Nej nej nej! Jag hittar ingenting här!" Mina ögon hade börjat flimra och tunnelseendet var värre än någonsin samtidigt som tårar nästan var på väg innanför ögonlocken. Så stressad och panikslagen var jag för att de hade möblerat om i nästan hela butiken och jag inte kunde hitta någonting. Då kom plötsligt F gående med sina lilla korg. Eftersom jag inte ville visa mig helt hjälplös beklagade jag mig bara lite försiktigt över ommöbleringen i butiken och hoppades att han skulle förstå mina antydningar när jag med skräck i ögonen frågade om han visste var kaviaren fanns (VILKEN mansperson förstår ANTYDNINGAR?) men jag var nog lugnare än jag kände mig, för han svarade bara: "Den är nog där på andra sidan hyllan. Var hittade du cykelpumpen förresten, jag skulle nog också behöva en sån?"

Ok, bara att kliva vidare i min ensamhet och jodå, jag hittade Kalles kaviar light som jag passade på att hamstra två tuber av. Toalettrengöringsmedlet var bortflyttat till tvättmedlet, vilket i och för sig var logiskt, men icke desto mindre på en annan plats än förut. Det slank ner någon skrubbsvamp (som jag väl inte behövde) i korgen, men för övrigt var det nog inte så mycket onödigt som fick följa med hem. Direkt efter tvättmedlet fick jag syn på kassorna och eftersom jag då hade prickat in det mesta på listan tog jag raka vägen dit. På så sätt "missade" jag både godiset och glassen som jag tror var framför några andra kassor ;-) Det tror jag däremot inte de hade möblerat runt, det är ett väldokumenterat säljknep att placera godiset framför kassorna, det vet väl alla. 

Fördelar med att vara synskadad: Det följer inte med så mycket i varukorgen som inte ska vara där, eftersom all energi går åt till att leta efter det jag SKA ha. Nackdelar med att vara synskadad: Allt annat! 

En rosa bacopa till balkongen samt en matta till densamma saknas fortfarande. Det fanns inte på Ica Maxi. 

Förresten, det hjälpte inte att pumpa det punkterade cykeldäcket. Det måste bytas. Hade det varit framdäcket hade jag såklart gjort det själv, men nu måste jag rulla iväg cykeln till en cykelmakare för att få det fixat. Fråga mig inte varför jag tänker laga däcket egentligen, för jag vågar knappt cykla i alla fall. Eller jo... Om jag får hjälp av någon som cyklar framför med Phonakmikrofonen, som vi gjorde förra sommaren. Vi kom ju överens med våra vänner förra året att nästa år skulle vi cykla norrut längs kusten på den danska sidan och "nästa år" är nu. 


1 kommentar:

  1. Hej!
    Kan tänka mig att det är tjorvigt när affärerna ändrar och flyttar om! En annan kan ju tappa tålamodet och jag ser ju...
    Du får flytta hit, för här finns bara en affär ;) / kram fr Jämtland

    SvaraRadera