torsdag 26 juni 2014

Doftar det, luktar det eller stinker det?


Som jag nämnt tidigare, är det numera oftast så att mitt första intryck inte fås via ögonen eller öronen, utan via näsan.

Jag kommer in i ett rum och känner en parfymdoft. Alltså måste här vara en person i närheten. Av parfymen kan jag ofta avgöra om det är en man, kvinna, en ung tjej eller en kille. Luktar det cigarettrök kan jag ofta avgöra om det är en inbiten rökare eller om det är en yngre person som "bara" feströker. Stinker det gammal sur och indränkt svett gör jag mig en bild av en person som passar in på den stanken.

Tyvärr har min näsa alldeles för ofta rätt i sin prognos. För även om det är fascinerande att jag har förmågan att pricka rätt, är det samtidigt sorgligt att se hur förutsägbara vi är.

Vedervärdigt stark vaniljparfym à la Victoria Secret är det jag just nu finner allra värst. Den finns på unga tjejer i tjugoårsåldern, som ännu inte har lärt sig att "less is more". 

Gammal sur svettstank sitter på de lite äldre herrarna i spinningsalen. De som förmodligen inte tvättar mer än en gång i veckan, på tisdagar närmare bestämt, och som bara äger en uppsättning träningskläder. Det kan också vara personer av annan kultur, där det antagligen anses "fint" att ha en "personlig touch". 

Sen har vi faktiskt ytterligare en grad av stank, nämligen odör. Odör är snäppet värre än stank. "Odör" kommer sig förmodligen av uttrycket "oh, jag dör", ett utrop som en nybliven pappa ofta utstöter de första gångerna han byter blöja på avkomlingen. Jaja, nu var jag nog förskräckligt fördomsfull ;-)

Alkoholångor från natten före luktar på sitt sätt, men alkoholångor från senaste månaderna är något helt annat. I kassan på Hemköp känner jag ofta de där ångorna och när jag lokaliserat varifrån de kommer är det ofta en ganska propert klädd, lite äldre kvinna av "hemmafru-typ", som har pimplat lite för mycket ur sin bag-in-box redan vid frukosten.

F påstår att mat doftar medan skit luktar. Själv är jag inte alltid överens med honom på den punkten. (Det finns fler saker jag inte är överens med honom i, men dem ska vi inte gå in på här ;-) ) För visst kan även mat lukta, ja till och med stinka. Ta vitlök som ett exempel. Jag är inte bara allergisk mot vitlök, jag tycker dessutom att det luktar förfärligt illa, ja det formligen stinker om vitlök. Däremot finns det andra personer som älskar vitlök till allt ätbart och de älskar således även stanken så pass mycket att de anser att vitlök "doftar"...

Vi bjöds på en liten snaps när vi var på Hvens whiskydestilleri, en vodka som kallades "Summer Spirit". Vi doppade ner våra näsor i glaset och sniffade på sommaren. Äkta aromer av fläder, äpple och rabarber. "Oh, vad gott det luktar!" sa jag, men blev genast tillrättavisad av F: "NEJ. Det DOFTAR gott!" 

När vi köper vår favoritsushi från Rå Epok ("sushi på skånska") älskar jag att få känna den friska fisklukt..., förlåt fiskdoften när jag lyfter på locket. Godare sushi finns helt enkelt inte! 

Med avsaknad av fullgod syn och hörsel blir andra saker viktigare och att dricka och äta med njutning har blivit en nödvändighet för att få lite extra guldkant på tillvaron. Därför har jag - trots att det är högst oekonomiskt - skaffat mig en kapselmaskin till morgonkaffet. Nu stoppar jag en liten kaffekapsel i maskinen och några minuter senare kan jag känna doften och smaken av en härlig espresso. Med maskinen följde sexton kapslar i olika smaker och jag har både sniffat och smuttat mig igenom dem alla. Jag hade ambitionen att betygsätta dem, men de var inte alldeles lätta att särskilja, så nu har jag köpt ett gäng av blandad kompott. Nu ser jag med spänning fram emot att få en ny överraskning varje morgon ;-) Det blir nästan som att öppna julkalendern. 

I förmiddags var jag ute på min balkong och sniffade bland mina örter: Myntan är fantastisk, jag har även rosmarin, basilika, timjan, gräslök och persilja samt lavendel. Då fann jag att flera av mina jordgubbar hade mognat, så jag knipsade av dem och doftade på dem för att känna den aromatiska, ljuva SOMMAREN innan de försvann ner i magen. 

Nu ska jag strax hoppa ner i min säng mellan nytvättade och manglade lakan - en av de allra ljuvaste dofter. Gonatt! 
2 kommentarer:

  1. Det var en farmor jag kände som hade förklarat för sitt barnbarn skillnaden mellan lukta och dofta. Dofta, det var något som doftade gott, typ blommor, medan lukta var något "illa". En dag när pojken var hos farmor kom en ganska parfymerad dam på besök. Varvid pojken frågade farmor: "Den här tanten, luktar hon eller doftar hon?" Minns inte vad farmodern svarade.... L-M

    SvaraRadera