tisdag 12 juni 2012

Höron-nytt



Sitter här i mitt vardagsrum utan min Höron** och lyssnar till ett svagt brummande. Fönsterna är öppna, solen skiner och det är tisdag. Eftersom det är tisdag måste det vara sopbilen jag hör. Det är inte så många ljud jag kan höra utan mina Höron men se SOPBILEN, den hör jag. Jippie! OBS! Ironi...

I natt var det en skördetröska som for runt i mitt sovrum. Fast när jag tänker efter, så kan det också ha varit min tinnitus? ;-)

Torsdag förra veckan, banken där jag jobbar var för tillfället närapå helt folktom. Många kollegor hade semester, några var på lunch och i lokalen befann sig jag, två kollegor och en kund. Jag såg inte kunden, eftersom jag sitter lite bakom en skärm, men eftersom allting annat var dödstyst, hörde jag kunden som talade med kassörskan. (OSB! Det är minst fem-sex meter bort till kassan.) "Ja, mitt personnummer är femtionio..."osv. Så snart kunden gått ut rusade jag bort till kollegan. Sa han att han var född  -59xxx" frågade jag och rabblade upp hela hans personnummer. "Ja" svarade hon. "Ooops! Jag kunde höra alltihop borta från min plats." Fast, det är klart, lokalen var vid tillfället knäpptyst. Normalt när jag talar i telefon på jobbet får jag jämt och ständigt be mina kollegor vara tysta och sluta slamra i plåtskåpet som tyvärr står intill min arbetsplats. Det är helt omöjligt att föra ett samtal med mina kunder när de slamrar där. Pinsamt, är vad det är...  

I fredags förra veckan var jag ledig och skulle bort till Sats och träna Body Pump på förmiddagen. När jag kom ut i trapphuset (MED Höronen på, alltså) hörde jag ett vinande, pipande ljud. Vad är detta? Låter som en borr eller som om någon försöker såga sig igenom metall? HJÄLP det är någon som försöker göra inbrott nere i källarförrådet! Jag smög mig så tyst jag kunde nerför trapporna och när jag öppnade porten hörde jag ljudet ännu tydligare. Det kom alltså utifrån... Märkligt ljud, vad ÄR det?

Här och var kring mig såg jag sedan en och annan studentmössa. DÅ slog det mig! Det har ju blivit på modet med visselpipor för studenter och nu var det så klart dags för champagnefrukost i parkerna. Visselpipor låter alltså som inbrott i ett källarförråd...

På eftermiddagen samma dag hade jag "glömt" att det var studenten och gick ner ett ärende på stan. Jag hamnade mitt ibland alla studentflaken som körde runt runt fulla med en massa fulla(?) studenter som blåste i sina VISSELPIPOR! Jag hade dock förmånen att slippa oljudet bra genom att stänga av CI:t. Hörapparaten kunde jag fortsätta ha påslagen för med det örat hör jag ändå inga diskanttoner. 

I lördags var jag på ett dop och i kyrkan hade prästen en mikrofon och jag kunde enkelt koppla om mina Höron till T-slinga så jag hörde allt hon sa direkt i Höronen. Jättebra! =) På hörapparaten finns en knapp för detta, men för att kunna göra det på mitt CI krävs en separat fjärrkontroll. Lite omständligt, men det går, det med. 




Highland cattles är enormt söta men när de kom
rusande mot mig i en flock på trettio-fyrtio stycken,
då var jag inte så kaxig längre, ska jag erkänna ;-)
Nästa dag var jag och pojkvännen ute på en strapatsrik promenad på Kullaberg. (Ösregn, anfallande Highland cattles och hala trädrötter - say no more ;-) ) När jag är ute i naturen brukar jag vilja öka ljudet till max, så jag kan få in så mycket djur- och naturläten som möjligt. Nu visade det sig tyvärr att jag glömt fjärrkontrollen i väskan jag haft under dopet, så det smög sig... En halvtimme senare stötte vi på ett par andra vandrare varav den ena visade sig vara min CI-läkare! Snacka om märklig slump! Visst är världen liten! Han frågade hur det gick med CI:t och jag berättade hur BRA det var, och samtidigt passade jag på tillfället att berätta om den glömda fjärrkontrollen. Kanske kan det hjälpa om läkarna också vet, så att tillverkarna tänker om inför nästa version av apparaten? En knapp för T-slinga samt för volymkontroll hade varit högst önskvärt! 

Igår när jag gick hem från jobb fick jag som vanligt vänta ganska länge för att våga korsa sista stora gatan innan jag var hemma. En bil stannade till slut och släppte över mig. På andra sidan stod en karl med en hund. Jag tänkte inte så mycket på honom, men när jag gått över hörde jag honom mumla något. Trodde han pratade för sig själv (han såg ut som en "självmumlare") så jag bara fortsatte vidare. Ett par sekunder senare insåg jag att jag de facto hört vad han sagt: "Det fanns ett övergångsställe här innan, men det har de tagit bort." Fast då var jag redan för långt borta för att vända mig om och svara honom... 



**Höron = Hörapparat på det ena örat och CI (Cochlea Implantat) på det andra örat. 


1 kommentar:

  1. Sjutton vad bra du skriver! Jag har saknat att läsa det du skriver från andra höron användare. Nog är det så i och med att du har din synskada, kompenserar detta med hörselsinnet och då avsätter mer tid och kraft att få ut det mesta möjliga av "höron" tekniken och tar dig tid att skriva ner detta.

    Jag minns första dagen efter aktivering, jag låg i soffan och läste, då hörde jag en musiksignatur och det var glassbilen en bra bit bort. Märkligt! Senare var jag på varvet och vintertäckte segelbåten, hörde zzzzzzz-zzzzz, vad är detta? En man som sågar med en fogsvans. Märkligt! Ja, ljudbilderna är annorlunda och det ta tid att lära sig. En fördel är att kunna fråga min fru L, som är hörande, "Vad är det vi hör?". En koltrast, ja, men var den sitter klarar hon inte. "Mina" trastar sitter ofta långt bort :-)

    Svanar väser, göken gol, lackpenslar låter, sekundvisaren på batteriverket låter som bondens klocka och telefonsignalen hör jag två rum bort. Märkligt. Lika märklig att är när "höronen är av" vad tyst det blir och den svaga, svaga tinnitus tonen kommer fram som ett sövande brus....

    När folk har bilradion på när jag arbetar på båtvarvet kan jag stänga av, men det har hänt att jag bett dem skruva ner "Jag vill höra slipmaskiner, fogsvansar, hamrandet och bladens sus". Tillsammans med synen av olika preseningarnas färger uppifrån däck och även känna lukten av fernissa, slipdamm. Efter att berättat att min ljudbild är annorlunda deras har de faktiskt skruvat ner radion och med lite kaffe är dagen fulländad. I naturhamnar brukar vara tyst, men det händer att nån spelar musik, då brukar jag stänga av Ha och samtala med CI som inte tar upp basljuden. Det skall vara en balans att omgivningen får anpassa sig efter mig men även jag tar mitt del i det hela. De flesta som jag stöter på känner till av CI är för nåt och nämner kulturministern, en släkting eller bekant som har.

    Tystnaden i naturen med höron och inte samma sak som utan.
    För 15 år sedan klättrade jag upp på Storsylen, det var varmt och jag fick ta av hörapparaterna. Väl uppe satte jag mig ner med dem på och lyssnade... på ingenting.....

    Jag håller med dig att det borde finnas volym och T-knapp på Opus2. Jag har ett fodral till fjärren, där har jag en litet batteri till Ha och en laddbart batteri till CI. Brukar ha den i bröstfickan eller i köper jag byxor med benficka, rekommenderas. Finns att beställa via Möllerström Medical.

    //Bengt

    SvaraRadera