onsdag 10 oktober 2012

Felstavat


OBS! Allt (nästan) som står här nedan i kursiv stil är påhittat av en lite upprörd person med Ushers Syndrom:

Någon stackare, en man vid namn Charles Usher, fick bidra med sitt namn till en sjukdom, eller närmare bestämt ett syndrom, när både synskadan Retinitis Pigmentos (RP) och en hörselskada förekommer hos en och samma person. 

Detta syndrom kallades förstås av de svenskar som "drabbats" för: "USCHers syndrom", men eftersom läkarvetenskapen inte vill skrämmas, valde man att nämnde brittiske läkare Charles Usher, som hade forskat en massa kring detta skulle få klä skott för syndromet istället... Därav "Ushers Syndrom".

Nej, det jag skrev här ovan är förstås inte riktigt sant, men ibland vill jag kalla det för just "Uschers Syndrom" istället, för ibland känns det så. Inte alltid, men som sagt, ibland...

Nu ska jag strax ta tåget till Lund där jag ska få träffa en liten grupp bestående av fyra DövBlinda, yrkesverksamma kvinnor i min situation. Vi har olika diagnoser, där Usher bara är en av varianterna. Någon kan ha fått en födelseskada, någon annan kan ha något helt annat. Jag ville bara nämna hur tacksam jag är över att få träffa dessa underbara personer vars existens jag inte ens skulle ha känt till om vi inte alla hade haft syn- och hörselproblem, I gruppen får vi bland annat lära oss lite taktil kommunikation (ett sätt att kommunicera med känseln) men bara det att träffas och få förståelse för situationen gör att jag inte tycker att min Usher känns så usch längre. 

Därtill har jag sedan mitt senaste lite deppiga inlägg "DövBlind & O-Glad" fått en massa feedback och jag är så tacksam för att ni finns, alla ni som läst inlägget. Det värmer! 

Tobbe är en kille som nyligen fått vetskap om sin Usher, Anne-Maj har känt till det längre och Maritza som bor i Australien (tack Facebook) är, bara för att nämna ett par namn, några av de nya vänner som jag fått tack vare att vi alla har Ushers. Ingen av oss har någonsin träffats, men över datorn känns de som härliga bekantskaper jag inte velat vara utan. Det hade förresten varit kul att träffas någon gång, ska ni veta! =) 

(Tobbe bloggar under "Att leva med RP" och Anne-Maj bloggar med "Anne-Maj", se länklista till höger här i min blogg.)

Så som sagt, Ushers är verkligen inte bara Usch ;-)


.


7 kommentarer:

 1. Ja det är inte lätt med stavningen på Usher. Jag har sett roliga felstavningar och fel diagnos på min synskada. Det står att jag har RP, Retintis Pigmentosa men då måste jag vara hörande. Sedan använder dom båda RP och Usher Syndrom eller formulerar lite konstigt som "har Retintis Pigmentosa med progressiv Usher Syndrom".

  Det låter jättekul med en grupp att träffas och vädra smått som stort.. Härligt!

  Önskar dig en härlig höstdag! kram

  PS tack för att du tog bort sjösjuka bokstäverna DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Maj, det är jag som ska tacka dig för att du berättade HUR jag skulle bota sjösjukan ;-)

   Ja, vi hade en väldigt trevlig dag. Dessutom hade jag sån tur att NKCDB hade sitt möte i Lund samtidigt, så jag fick tillfälle att säga "hej" till Lena och Helene & Co också =)

   Kram till dig också!

   Radera
 2. Haha underbart! USCHers Syndrom kommer jag lätt att änvända vid flera tillfällen :-) Skall du ha royalties för varje gång jag använder det? I och med att du har upphovsrätten :-P Kul inlägg!

  ..dessutom skall du ha all positiv feedback, du ger oss inspiration!

  (Kul att mötet gick bra, längtar själv till att man kan få träffa folk i samma situation)

  Lägg till mig på FB om du vill (och om du är medlem förresten :-P )
  http://www.facebook.com/torbjorn.svensson.9 (bli inte skrämd av min profilbild haha)

  Ha det riktigt bra! kram tobbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte tagit patent på ordet än, men så fort jag gjort, så... Vad säger du, sju kronor per gång, eller blir du ruinerad då? ;-)

   Tack, fb-mail kommer. Haha du, jag vet att fb-bilder ofta är en försköning av verkligheten, så mig skrämmer du inte så lätt. (Eller vänta nu, det är kanske just det du gör i så fall?!) Min egen fb-bild är en sån där jag har på kylskåpet: "Målet är alltså att gå ner tjugo kilo?! Titta bara här som det kan bli om du ger f-n i kakor glass godis osv!"

   Oj... Nu såg jag din bild. Vad ÄR det för nåt??? Tror du behöver en kram du med om det är så du ser ut ;-) Kram! // Tina

   Radera
 3. Vänta måster räkna lite...(om man använder uttrycket en gång varannan dag så blir det 365/2 = 182,5. Sen stöter man ju på folk som hör lite dåligt, ungefär en gång varannan vecka, dvs 52v delat på 2 = 26. Så 182,5 plus 26 är lika med 208,5. 208,5 gånger 7 kr per USCher = 1459,5kr. Sen finns det ju en översättningsavgift på 13 % när man reser utomlands och måste säga det på engelska. Logiskt sätt så träffar du nog tre personer om dagen som du måster säga USCHer och vi åker en vecka skidor och en vecka solsemester. Dvs 14 dagar gånger tre gånger om dagen = 42. Så 13% av 7 kronor är lika med 0,91 och det blir 7,91 per ord med översättningsavgiften. 7,91 gånger 42, Så de två veckorna blir i royalties 332,22. Så 332,22 plus 1459,5 = 1791,72. Sen tillkommer det väl en administrationsavgift på 25 kr antar jag, samt faktura avgiften på 19 kr blir slutsumman på 1835,72kr/år.)....går det att förhandla???!!! :-P

  Haha jag kör också min profilbild på kylskåpet i hopp om att jag skall en dag komma tillbaka till min ungdoms skönhet! :-P Ack vad fin man var då! Men kramen tar man emot med glädje ändå! :-)

  Ha en underbar helg! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. HAHAHA! En matematiker, precis som jag =)

   Var just inne på PRV:s hemsida och såg att deras kostnader för patent vida överskrider det jag kommer att få in i royalties. Sen ska jag betala skatter och sociala avgifter och... Jag som hade tänkt bjuda dig på fakturaavgiften om du använde dig av e-faktura =/ Vi skippar alltihop! Bjud mig på en kaffe nån dag i framtiden så blir det bra ;-)

   Solen skiner!!! Önskar dig en trevlig helg också, kram!

   Radera
 4. :-P

  Haha gjorde du det? Du är ju störtskön :-P

  Jag lovar att EN kopp skall du minst få, heder och samvete!

  Tack! Kram!

  SvaraRadera