lördag 20 april 2013

Avis Avis (Fågel Fågel)


Jag sover oroligt, snurrar runt runt. Lyssnar till stormen och ösregnet som smattrar på taket. Storm? Ösregn? Reser mig upp, kikar ut genom fönstret och konstaterar att det är varken storm eller ösregn. Ljudet kommer inifrån lägenheten, närmare bestämt kommer ljudet faktiskt inifrån mitt eget huvud. Det är min tinnitus som satt lite extra fart. 

Det brukar alltid bli värre när jag utsatts för extra höga ljudvolymer. Som musiken på gymmet, tex. Jag försöker dra ner volymen rejält och ibland stänga av mina höron*, men jag vill ju samtidigt hänga med i takten och höra vad instruktören säger. Nu kanske det inte behövs om de inte släcker ner alltför mycket i lokalen för då kan jag försöka avläsa takten på instruktörens benrörelser samt i bästa fall avläsa vad han/hon säger. Vissa av dem struntar tyvärr i varningslampan som blinkar när det blir för högt... =(

Jag kryper ner under täcket igen och lyckas somna. En liten stund senare vaknar jag av en humlas surr. Så mysigt! Är det äntligen våren som kommit? Så slår jag upp ögonen med klarvaken blick! Humla? Här i mitt sovrum? Nej så är det förstås inte, det är tinnitusen som ändrat ljud. Nu har jag fått ljudet av en surrande humla i mitt vänstra öra. Åh, så irriterande! Plötsligt låter det inte alls mysigt längre. Jag ger upp, stiger upp från sängen och tar på höronen*. Med dem på kamoufleras min tinnitus och jag hör den inte lika lätt.

Vi har haft en lång och segdragen vinter det här året och först i måndags kom värmen och jag kunde gå utan handskar för första gången i år. =) På en dag var värmen över oss, och plötsligt kunde vi vid något tillfälle mäta upp 18 grader på termometern! I samma veva som frosten försvann kom dimman. Mistlurarna har vissa dagar gått oavbrutet över sundet. Mysigt ljud det med, på något sätt.

Ljud, ja! Fåglar! I tisdags gick jag förbi en park där jag fick höra alldeles underbar fågelsång. Om och om igen sjöng han någonstans ovanför mitt huvud. Som vanligt står jag där och kisar mot trädtopparna utan att se någonting. Önskade så att jag haft någon med mig som kunde berätta vad det var för en liten fågel. Jag försökte memorera lätet efter bästa förmåga, men när jag frågade pappa och F senare på eftermiddagen då vi satt och fikade i solskenet skrattade de mest åt mina försök att återge ljudet... 
(Ad notam: Senare kunde i alla fall min mamma bekräfta att det var just en Fringilla Coelebs, så SÅ illa kan det inte ha varit...) 

I torsdags var både jag och F lediga, så då åkte vi iväg till en lugn skog där vi lyckades höra massor av fågelsång. Vi kan båda höra ljuden, men han får peka ut varifrån de kommer. Ibland lyckas jag med F:s hjälp se en och annan fågel också. Vi såg ett par talgoxar som sjungande dansade runt varandra och flög från buske till buske. Vi såg en gul fågel långt uppe i ett träd, som jag lyckades fotografera med mitt Super-Zoom. Förstoras bilden upp ser man en gul fläck, men vi tror båda att det är en gulsparv ;-) Rätt som det var, alldeles intill mig, hörde jag den där vackra sången från parken någon dag tidigare. F tog tag i mig och pekade mot en trädgren mitt framför oss, men den hann flyga iväg innan jag upptäckte den. "Den var röd här framme" sa han och pekade på bröstet. Rödhake? Bofink? Så fort jag kom hem tog jag reda på att det var en bofink! Jag som aldrig i hela mitt liv hört en bofink vet nu hur en sådan sjunger, och det är riktig skönsång, det kan jag lova! 

                     Alldeles precis i mitten av bilden syns en pytteliten gul fågel.

Pica Pica (skata) och Corvus Corvus (korp) i all ära, men inget går upp mot Fringilla Coelebs (bofink), Turdus Merula (koltrast) och Phylloscopus Trochillus (lövsångare), det hörs ju redan på de latinska namnen! 

Alldeles strax är det dags för dagens ljudletande, och inte finns det väl någon bättre hobby en DövBlind kan ägna sig åt än fågelskådning??? ;-) (Den här gången har jag inte missat att packa ner boken "Fågelsång" i ryggsäcken.)

Om några veckor är det förresten dags att leta upp och lyssna till Bombina Bombina igen -  kan ni gissa vad det är för något? 


* min hörapparat + mitt CI = höron

3 kommentarer:

  1. Bombina tror jag är en humla! Rätt? L-M

    SvaraRadera
  2. Nu har jag kollat! Ingen humla utan en Klockgroda är det ju. L-M

    SvaraRadera
  3. Ja, humlor behöver jag ju inte ge mig ut och leta efter, de finns ju redan i mitt sovrum - vare sig jag vill eller ej ;-)

    SvaraRadera