lördag 15 mars 2014

Att åka buss eller kanske inte det, nej?När jag för några år sen ansökte om Färdtjänsttillstånd/Serviceresetillstånd fick jag träffa en handläggare från Skånetrafiken. Vi pratade lite kring svårigheterna med att åka buss och tåg. Man vill inom Skånetrafiken i möjligaste mån underlätta för ALLA människor att åka med allmänna kommunikationer såsom buss och tåg i första hand. Det är självklart billigare än alternativ två: Beställa resa med Färdtjänstbil. (Dvs det kan man göra om man inte är hörselskadad; att försöka tala i telefon är illa nog, att tala i telefon med någon som knappt kan svenska hos de utlandsplacerade beställningscentralerna är etter värre.)

För att locka folk med funktionshinder att välja de allmänna kommunikationerna framför Färdtjänstbil har man, då man väljer buss eller tåg 10% rabatt på biljettpriset samt rätt att ta med sig en ledsagare när så behövs. Jag förklarade de problem jag som både syn- och hörselskadad har när jag åker kommunalt. Bland annat stannar inte bussarna vid markeringarna. "Är det mer än en buss på hållplatsen är VARJE busschaufför SKYLDIG att stanna vid främsta stoppet." lugnade hon mig med.  

"HA! Det händer i princip ALDRIG." svarade jag henne. Är det två bussar på samma hållplats kör båda ut samtidigt och gissa hur många gånger jag missat en buss av denna anledning =(

Dessutom är bussarna utrustade med utrop som talar om VILKEN buss som just stannat, samt VART den är på väg. För att detta utrop ska aktiveras måste chauffören stanna bussen och öppna dörren. HA! Gissa hur många gånger det händer? (Inte för att jag som hörselskadad kan höra det över allt trafikbrus, men det finns ju andra synskadade med fullgod hörsel som vill kunna åka buss.)

Igår kväll var jag hembjuden till min kompis L. L skulle bjuda på mat och jag köpte med mig en flaska vin. Vi hördes av på eftermiddagen och jag frågade om hon ville ha vin. "Njaaa, men jag ska ju köra dig hem sen, så det går ju inte." "Tack för erbjudandet snälla L, men jag kan ta bussen hem. Du får avgöra." Tilläggas ska att det krävs två bussar med byte innan jag är hemma. Idag var jag på gott humör och energikontot var fullt så jag var beredd att ta det besväret som bussåkandet skulle kunna innebära.

I dagsljus hittar jag ganska hyfsat i centrala Helsingborg, men efter mörkrets inbrott är det mesta både svart och svårt, så jag letade mig fram på Skånetrafikens hemsida innan jag begav mig iväg. Kollade busstider, kollade hållplatser och kollade exakta LÄGET där bussarna skulle stanna, så att jag enklast skulle fixa bussbytet nere i stan. Från läge B inne på Knutpunkten, promenera över övergångsstället till läge O på Järnvägsgatan. JA, men DET fixar jag!

L följde mig till första bussen och vinkade av mig. Bussen var snabbt och smidigt nere på Knutpunkten. Jag travade över gatan och noterade att det redan väntade tre bussar på hållplatsen. Undras vilka bussar det är som står där just nu? Inte alla bussar går till Rom (inte uppför Hälsovägen heller för den delen) men jag noterade att 1:an som stod först skulle passa mig bra. Precis när jag käppat mig fram till den vita markeringen framför bussdörren körde han ut från hållplatsen. Han BORDE ha sett en person med vit käpp, men ok, han hade väl en tid att hålla. Buss nummer två, linje 8 kör inte dit jag skulle, men den rullade bara förbi mig utan att ens stanna och kolla om jag (synskadad, vit käpp) hade för avsikt att åka med den. Den tredje bussen (linje 5 lyckades jag med nöd och näppe utläsa i farten) försökte OCKSÅ den smyga förbi mig! 

DÅ! Då blev jag ursinnig och tänkte att INTE ska tre bussar få åka ifrån mig en sen, kall och regnig fredagskväll. JAG tänker minsann inte vänta en halvtimme på nästa buss! Så jag sträckte i ren desperation ut käppen för att få busschauffören att fatta att jag ville med den. Doppskon träffade framme vid kofångaren så det sa lite "klonk" och bussen stannade med ett tvärtnit några meter ut i gatan. Chauffören öppnade dörren, visade en arg min och morrade något med ilsken röst. Jag klev ner från trottoaren, gick ut i gatan och fram mot dörrarna. 

"Är du inte skyldig att stanna?!" 
"Eh, eh.." 
"Ja, är du inte SKYLDIG att stanna?!" 
"Ehh, ja men jag har ju stannat NU!"
"Nu ja..." sa jag medan jag sträckte upp benet för att kliva in på bussen.
"Det är ett högt steg där." försökte chauffören urskulda sig, när han noterade min vita käpp och förmodligen skämdes inför publiken i sin fullsatta buss.
"Ja, men varför stannade du inte där du SKULLE stannat?" sa jag med barsk röst.
Sen käppade jag mig bak i bussen till en ledig plats. 

Man måste verkligen vara om sig och kring sig om man ska klara sig hyfsat som DövBlind. En annan dag med mindre saldo på energi-kontot hade jag stått där med tårarna rinnande nerför kinderna när jag upptäckt att bussen "farit direkt till fängelset utan att passera 'GÅ'"... 

5 kommentarer:

 1. frågan är om man borde tillverka en s.k. Polis-spade med texten: ser du mig inte? eller är du också blind eller? att visa/hålla upp vid hållplatserna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om de nu "inte ser" en vit käpp, så är väl chansen inte så stor att de ser den där Polis-spaden heller?

   Jag tänker mig en annan, effektivare lösning: Om busschauffören missar att stanna och öppna dörrarna vid främsta markeringen, aktiveras en sensor, som i sin tur sätter igång "tusen nålar" på chaufförens armar i två minuter. De två minuterna lär kännas jävligt långa och ingen busschaufför kommer att nonchalera det där stoppet mer än en gång ;-)

   (Vilket iofs är en gång för mycket för den stackare som blir frånåkt.)

   Radera
  2. Haha, det var bra det! Jag skulle vilja ha det på alla cyklister i Örebro när jag ska korsa över vägen med vita käppen utfälld och fullt synlig!

   Radera
 2. "polispaden" var ju tänkt att hållas upp i "busschaufförsögonhöjd".

  Men ju mer jag tänker på det kanske man kan tillverka en mössa att sätta på skalen med texten: Vill du hjälpa mig?, så att jag hamnar på rätt buss, tack

  SvaraRadera
 3. Hej! När jag läser om sådana idioter till människor så blir jag så f-d!! Men tyvärr de finns överallt. Med lite tur så KANSKE han tänkte till en gång extra sen.... Ha de!

  SvaraRadera