fredag 25 april 2014

Tjuvlyssnat


För den som eventuellt inte vet, kan jag berätta att jag har Cochlea Implantat (CI) sedan drygt tre år tillbaka.

Med det kan jag numera höra saker. Ibland. Ibland kanske inte. Inte om det är andra ljud som konkurrerar. Som när två personer pratar samtidigt. Eller om det är bakgrundsmusik. Då går det inte speciellt bra. Ibland hör jag saker som jag måste dubbelkolla. "Hörde jag rätt, egentligen?"

I morse tränade jag på Sats. Jag klev in i det mörka "avslappningsrummet" med en matta för att träna magmusklerna i lugn och ro. Jag var helt ensam där inne. Trodde jag. För jag såg ju ingen annan. Jag stängde av ljudet på CI och Hörapparat ( = Höron) och körde mina fem minuter "planka" i total tystnad och mörker. Avslappnat och koncentrerat på samma gång. Magmuskler, lite ryggmuskler, lårmuskler, gluteus maximus och triceps på en och samma gång. När de fem minuterna gått slog jag på ljudet på mina Höron igen och hörde ett förfärligt stånkande. 

Ooops!? Några som hittar på bus i mörkrummet? Hallå, ni har missuppfattat helt, det är inget mysrum som på fritidsgården här, inte!

Efter en stunds letande i mörkret fann jag att något stort med många muskler gjorde en övning som krävde "stånk och stön" och till er (och i viss mån min) besvikelse kan jag berätta att det endast var en (1) kropp inblandad i övningen...  

På eftermiddagen var det dags för en runda ner på stan. Solen strålade, fåglarna kvittrade, barnen lekte och stojade i parken. (Ni hör hur idylliskt det är i Helsingborg, eller hur?) En kvinna gick framför mig nerför trapporna med en barnvagn. En sittvagn, närmare bestämt. Hon pratade med barnet i vagnen. "Såja, nu har vi bara en trappa kvar..." När hon kom ner på vägen rullade hon raskt iväg förbi skolgården och ett barn i lågstadieåldern ropade från skolgården: "Hej Jimmy! Är du ute och åker vagn?" "Ja" svarade kvinnan, som nu stannade till och pratade med pojken på skogården "Jimmy är så liten än och orkar inte gå så långt, så han får åka i vagnen." De pratade vidare en stund, så jag kom ifatt och gick förbi kvinnan med vagnen och vände mig om för att titta på Jimmy SOM VAR EN HUND!!! En valp av en stor sort. Som satt i en sittvagn ämnad för barn!

Jaja, jag erkänner att skrattade högt för mig själv. Hunden Jimmy...!

På shoppinggatan var det full rulle, 20 grader varmt och lönefredag... Need I say more? Flera butiker hade "lönehelgserbjudanden" och det var ett av dem jag själv var ute efter. Inne i en butik hörde jag ett par män som förde en dialog på engelska från andra sidan av hyllorna. Eller ska jag säga amerikanska? För sällan har jag hört någon med så bred sydstatsdialekt här hemma i Helsingborg. Kul att jag inte bara lyckades höra språket utan även dialekten.

Jag avslutade stadsturen med att köpa en flaska vitt vin på Systembolaget (eller "The Bottle Store" som mina australiska vänner så charmigt kallade det). I kön hörde jag hur en kvinna med en bag-in-box (3 liter vin) i sällskap med två små pojkar ropade till väninnan i kön intill att "vi ska ha nioårskalas imorgon". "Vänta nu!" tänkte jag. "Inte ska hon väl bjuda nioåringarna på vin?!" 

Vi får hoppas att det blir glass och läsk till gossarnas kalas i minst nio år till!

Därefter gick jag hem till min balkong där jag planterade några blommor och satte mig i solstolen och lyssnade till en dialog / duell mellan koltrasten och duvan. Koltrasten vann såklart! ;-)5 kommentarer:

 1. Ha,ha, du är fantastiskt duktig på att berätta om din vardag! Både det som är roligt och jobbigt. L-M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de vänliga orden, så glad jag blir! =D

   Radera
  2. Sen är det ju så, att genom att skoja om det jobbiga avdramatiserar jag det lite. För mig fungerar humor som terapi, ett sätt att tackla de situationerna som faktiskt är jobbiga.

   Radera
 2. Hej! Jag häller med l-m ovanför! Du kanske ska fundera på och bli författare! ; ) häls fr Jämtland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket! Jo, nog har jag funderat på att skriva mer, men än så länge håller jag mig till bloggen. Kanske i framtiden =D

   Radera