torsdag 31 december 2015

Nyårsförberedelser 2015/2016


Särbon F bor i en liten bostadsrättsförening där en av han bästa vänner P också bor. Kring första advent knackade det på dörren då P och hans särbo T kom in och frågade om vi skulle fira nyår tillsammans.

Och det ville vi förstås. Det passar mig ypperligt att kunna umgås med bara några stycken som jag därtill känner väl. Jag behöver inte ursäkta eller förklara min dövblindhet och dessutom är det så nära "hem" att jag kan sätta mig på rumpan och kasa ner steg för steg i trapphuset ner till F:s lägenhet om champagnen skulle slå till alldeles för mycket ;-) 

Vi satte genast igång att diskutera nyårsmenyn och var snabbt överens om räkcocktail till förrätt, fin köttbit med hasselbackspotatis och rödvinssås med ett bra rödvin till huvudrätt samt ananas och glass till efterrätt. 80-tal, here we come! 

I tisdags föll det sig så väl att både jag och T hade ledigt från våra respektive jobb. T bjöd mig på frukostbuffé på Grand hotell (Flott värre!) och vi diskuterade detaljerna kring menyn. Buffé är väl egentligen inte så optimalt för mig med min syn, men vi valde att gå dit lite senare än de flesta gästerna och T visade mig runt ordentligt innan vi började ta för oss. "Här har du ostar, olika pålägg och grönsaker. Glutenfritt bröd är på det lilla bordet bakom oss. På andra sidan har du fil, yoghurt och olika fröer till höger, frukt i mitten samt sill och lax till vänster. Varm mat och ägg finns vid väggen därborta och till höger om den hittar du kaffe. Äh, jag hämtar en kopp kaffe till dig, så slipper du krångla med det. Svart, väl?"

"Tack tack för alltihop, T!" Vi satt lite avskilt i en tystare hörna och när jag skulle hämta påfyllning av kaffe var det så lyckat, att trappsteget som jag visste fanns någonstans, hade kontrasterande färg mot golvet. 

"Jag har blivit tipsad om en ny köttaffär där de har ekologiskt kött," sa jag. "Ja! Det måste vi kolla!" T var genast med på noterna och vi hade hyfsad koll på vad vi skulle ha, så vi började faktiskt med Systembolaget och bad två olika expediter tipsa om vin till vår meny. De föreslog några olika alternativ och JA, jag lyssnar gärna på deras förslag, har hittills aldrig blivit besviken på dem. Av någon anledning (Försäljningskampanj?) sammanföll ett av förslagen och vi som inte har vidare koll på franska viner bestämde oss för att slå till. En liten flaska vin till såsen skulle vi ha, förstås. Enklare bubbel till tolvslaget slank också ner i korgen.

Jag fick en flaska äkta champagne av familjen B i julklapp, så den har redan tingats till förrätten. Här lyssnar vi på expertisen och dricker bästa bubblet medan smaklökarna fungerar. =D 

Den nya köttaffären visade sig vara jättespännande. Om kunderna bara hittar hit fortsättningsvis kan det bli jättebra! Vi köpte varsin fin bit ryggbiff (av gräsätande ekologisk kossa) som kommer att tillagas enligt konstens alla regler. Dvs så enkelt som möjligt för att behålla smakerna. Min ska vara lite blodig, "medium rare". F brukar vilja ha den genomstekt... 

Morgonen idag började med en timmes spinning så nu kan jag frossa utan dåligt samvete ikväll ;-) Som kvinna är man tacksam att det är gott om tid kvar, håret är nytvättat och fluffat (tja det är krylligt av födsel och ohejdad vana, så jag har inte så mycket alternativ), naglarna har fixats, sminket i nyllet är på plats och klänningen är nystruken. Om någon timme ska vi träffas och laga maten tillsammans. Gott om tid, med andra ord.

(Nu ska jag bara dubbelkolla så att slingan till Höronen är laddad. Även om det är folk jag känner väl, vill jag inte riskera missa för mycket av konversationen, så den måste jag ha med mig.)

Syntolkning: Champagneflaska
fotograferad på en rödrandig julduk.
Fotot är taget uppifrån så att guldfoliet
på korken fyller upp halva bilden.
Härmed önskar jag er alla ett Gott Slut 2015 och ett fantastisk Gott Nytt År 2016! 


4 kommentarer:

 1. Det är gott att göra bokslut, för sen att se emot framtiden led förhoppningar och drömmar. Önskar dig gott slut och gott nytt år! Kramar vännen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Man lär förhoppningsvis av misstag och inser att det viktigaste är att njuta av stunden man har NU! Kram tebaks, söta Anne-Maj, hoppas vi får tillfälle att ge varann en riktig kram i år. =D

   Radera
 2. Gott Nytt 2016 Tina! Hälsningar fr Jämtland ; )

  SvaraRadera