tisdag 11 februari 2014

IQ (Sitter inte vare sig i ögonen eller i öronen.)


Pojkvännen berättade häromdagen att han gjort ett IQ-test på internet och fått resultatet 139. "Vet du att det är bara 2% av befolkningen som har högre IQ än så?"

Jodå, jag om någon vet... Som hörsel- och synskadad uppfattar jag ju som bekant inte allt som sker eller sägs i min närmaste omvärld. Detta kan verka oerhört barnsligt; men det här att inte uppfatta saker och ting med en gång har - trots att jag mycket väl VET skälet till varför -  under större delen av mitt liv fått mig att inbilla mig att jag är "dum". För att råda bot på denna dumhetskänsla roar jag mig emellanåt med att göra intelligenstester. Resultatet blir alltid att jag hamnar på den här övre delen av skalan där bara två procent av befolkningen har högre IQ. Så. Ok. Då borde jag vara nöjd. Jag är alltså inte "dum". Eller? Nyligen hade jag ett möte med en helt ny kund på banken och eftersom vi inte hade träffats förr, började jag med att förklara att jag är hörselskadad, så att det inte skulle bli några missförstånd. "Ja, jag ser att du läser på mina läppar. Tittar du inte på siffertangenterna alls?" (Nej det gör jag inte, men det behöver troligen INGEN banktjänsteman göra.) 

Medan vi satt där hände det sig senare att jag inte kunde hitta min miniräknare som låg alldeles framför näsan och då sa jag lite i förbigående att "ja, jag är synskadad också". "Va?", sa kunden "Nu är jag jäkligt imponerad! Också jobbar du på bank!" "Ja men jag har ju jobbat här sedan jag slutade skolan. Det är detta jag kan." svarade jag, som inte alls är imponerad av mig själv. "Du som jobbar med LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har kanske vana vid att träffa folk med dövblindhet?" frågade jag då. "Nej inte alls. Jag jobbar med HANDIKAPPADE." replikerade kunden. (???)

Så kommer min egen undran: Varför skulle jag inte kunna jobba på bank? Det är mig veterligen inte det som är MELLAN ögonen och öronen som är skadat. Dessutom har jag hjälpmedel för både syn och hörsel. Kanske bäst att jag fräschar upp kunskaperna på några av våra bankinterna utbildningar på intranätet. Bank-IQ-test, here I come!När jag är ute och dansar händer det sig ibland - när danspartnern förstått att jag ser och hör så jäkla illa som jag gör - att vederbörande säger: "Wow, och tänk att du kan dansa så bra TROTS att du knappt ser eller hör." Då snurrar det i huvudet på mig: Trots? Menar du att jag egentligen dansar som en kratta? Eller menar du att jag dansar bra för att vara en person som har DövBlindhet? Hur ser dans-IQ ut för DövBlinda personer ut i allmänhet? Om jag nu inte haft - eller underlåtit att nämna - att jag har DövBlindhet, HUR hade min dans-IQ då bedömts?

Men herregud, jag dansar med benen och svänger lite på rumpan, vilket inte är så svårt när man har en så stor rumpa som jag har ;-) Det är inte vare sig benen eller rumpan jag har några allvarliga bekymmer med...  
Det var familjekalas i helgen och jag valde att placera mig vid den änden av bordet där det var bäst ljus. Den platsen sammanföll inte med den där det var bäst ljud. Så jag hörde bara vad den person som satt bredvid respektive mittemot mig sa. Rätt som det var bröt alla kring bordet ut i ett gemensamt gapskratt, närmare bestämt i ett "asgarv". Där satt jag... Först tänkte jag strunta i det för det tillhör vardagshändelser att jag inte har någon aning om vad de andra skrattar åt och på sistone har jag tvingats lära mig sortera bort sådant som oviktigt. Men nu var det familjekalas och alla skrattade så otroligt glatt och hjärtligt. Jag ville också var med och skratta. "Vad skrattar ni åt? Vad var det som var så roligt?" undrade jag. "Jo, en björn." Vad? Vem? "EN BJÖRN!" Vadå björn? "Han skulle DANSA med en björn!" VEM? Berätta från början, jag har inte hört ett enda ord. Till sist fick jag berättat för mig en historia om Putin och en björn som var bög som dansade (eller vad det nu var) och en kvart efter att de andras skratt sedan länge klingat ut fick jag också skratta lite. Skrattet var långtifrån sådär spontant och sprudlande som de andras. Mitt skratt var dessutom alldeles ensamt. Och då kände jag mig sådär DUM igen =(

Nån som känner till nåt bra IQ-test jag kan göra? ;-)Jag har läst om forskning som visar på att hörselskadade personer har lättare för att utveckla demens och det gör mig bekymrad. Jag äter fisk minst två gånger i veckan, jag äter omega3-tabletter, för det har farbror doktorn rekommenderat mig att ta för synen men jag vet att omega3 är bra för mycket annat, bland annat för minnet. Jag försöker läsa mycket böcker. Periodvis löser jag korsord eller löser kluriga gåtor för att hålla hjärnan igång. Jag skummar igenom nyheter för att "hänga med" men jag är inte det minsta intresserad av vare sig sport, melodifestivalen eller politik... Här krävs ett förtydligande: Att jag inte är intresserad av politik innebär inte att jag är utan åsikter. Jag tycker tex att folk ska få gifta sig med precis vem de vill - man eller kvinna - men jag tänker inte försöka lägga på minnet vad alla våra svenska ministrar heter eller vem som styr i Holland, Ecuador eller för den delen i Kanada. Kontentan av detta är, att om du pratar sport, schlager eller politik med mig verkar jag troligtvis onödigt DUM igen ;-)                                   Höna 1: "Vilket är ditt IQ?" 
                        Höna 2: "De där testerna är helt felaktiga!" 
                                  Höna 1: "Wow, SÅ lågt?"


Fast när jag tänker efter... Det vet jag vid det här laget att jag inte är, för jag har åstadkommit goda resultat i en massa menlösa IQ-test på sistone! =D 
Som tur är finns det inga sportfrågor med i IQ-testen!!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar