lördag 12 januari 2013

Ett nytt sätt att göra som vanligt... (Läsa böcker)


Jag älskar att läsa böcker. De senaste åren har deckare av olika slag varit favoriter, det kan handla om allt från Janet Evanovich's bokserie om Stephanie Plum, Alexander McCall Smith's böcker om detektiven Precious Ramotswe som jag läser på engelska så fort de kommer ut, därför att jag inte orkar vänta på den svenska översättningen. Att läsa på originalspråket ger, förutom språkkunskaper, en inblick i hur författaren verkligen ville uttrycka sig, utan inblandning av översättarens tolkning. Jag läser också pseudonymen Lars Keplers spännande deckare, jag läser Anna Janssons deckare, jag läser Carin Gerhardsen, Varg Gyllander, Camilla Läckberg mm. Nu senast hittade jag Johan Theorins böcker som utspelar sig på Öland. 

De senare åren har jag fått allt svårare att läsa. För fem år sen gav jag helt upp pocketböcker och köper enbart inbundna böcker med större text. För tre år sen gav jag nästan helt upp bokläsning vintertid. Jag behöver nämligen ha ett bra dagsljus för att kunna läsa utan för mycket ansträngning. Nyligen fick jag låna en Daisyspelare, så att jag kunde låna hem böcker från Tal- och Punktskriftsbiblioteket (numera MTM) och kan numera lyssna på böckerna via slinga direkt till mina Höron. (= Hörapparat + Cochlea Implantant.) Det går sådär. Krävs fullständig koncentration och jag missar namn, orter och annat som inte går att gissa sig till, men det mesta hänger jag med på. I kombination med pappersbok går det bättre. 

Men så förstod jag att fler och fler läser böcker på läsplatta. Jag har ju en gammal iPad och tänkte att det kanske skulle kunna funka? I torsdags var jag inom biblioteket i stan och fick en kod för att kunna ladda ner e-böcker på iPaden och när jag kom hem satte jag genast igång.

Man behöver en app som kallas Bluefire Reader för att kunna läsa böckerna från biblioteket och i den kan man göra vissa inställningar. Önskar att de valt en annan app där man kunnat välja fler textinställningar, men än så länge funkar denna. Jag förstorade texten och inverterade färgen så att jag har vit text mot svart bakgrund. Det optimala för mig hade nog varit gul text mot svart bakgrund, men bortsett från det, var det som att sudda ut flera år av synhandikapp! Jag märkte direkt hur jag bara bläddrade och bläddrade sida efter sida i boken utan att bli sådär extremt trött i ögonen som jag annars blir av allt dåligt ljus eller den vita bakgrunden på datorskärmen. Nu kan jag läsa böcker nästan lika obehindrat som jag kunde för tio år sen =) Lycka!!!

Tänk vad tekniken kan göra skillnad! Jag har sagt det förr, och jag säger det igen: Det är omgivningen som avgör hur stort mitt syn- och hörselhandikapp är, inte audiogram och synfältstester. 

Det lustiga är att läsplatta inte skapats för några att några synskadade ska kunna läsa böcker, utan för att folk ville spara plats i bokhyllorna och kunna bära med sig en hel bokhylla i väskan. Precis som mobiltelefonerna inte från början togs fram för att döva skulle kunna telefonkommunicera, men tänk så bra det blivit med sms och bildtelefon! Och det bästa är att vi är bara i början av teknikens era och dess möjligheter! 

2 kommentarer:

  1. Hej! Att smsa är jäkligt bra,det blir inget annat "onödigt" heller...Har hört flera som ger beröm till läsplattor, äger ingen själv. Men det är knepigt att det är inte från början tänkt till de som verkligen behöver.....Ha de gott! fr -20 gradigt kallt Jämtland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack det samma! Här har minsann varit både snö och soligt idag, dock bara fem minusgrader... Det bästa var att det för en gångs skull inte var någon blåst ;-)

      Radera