lördag 26 januari 2013

Trollspö för en dag (DövBlind bloggstafett)
"Om du fick trollspö för en dag, vad skulle du kunna trolla fram för alla med dövblindhet?" Den frågan ställde Anne-Maj till mig när hon lämnade över stafettpinnen i DövBlindbloggstafetten. Enligt reglerna (dessa är bestämda av nämnda Anne-Maj ;-) ) ska frågan besvaras inom en vecka och därefter ska stafettpinnen lämnas över till nästa dövblindbloggaren tillsammans med ett nytt ämne. Jag tyckte att frågan var otroligt svår. Jag har klurat alldeles för länge och inser att jag överskridit min tidsram med 100%. Förlåt, men det kom även annat emellan... 

Min första reaktion var: Jag skulle genast vifta med spöet så att alla dövblinda fick Stålmannens superhörsel och supersyn såklart!
Fast, sen kom jag på, att jag vill ju inte eliminera alla dövblinda från jordens yta. Det var inte det enkla svaret Anne-Maj ville ha. Alla vill nog inte ha superhörsel eller supersyn heller. Tänk att vara sjuttiofem år, vara född döv och plötsligt få superhörsel... För det första; vilken skräck! För det andra; vilken ansträngning det skulle kräva att plötsligt börja tolka alla ljud som man aldrig haft någon aning om vad de innebär. (Samma med synintryck om man är född blind.) Jag förstår lite av den känslan, eftersom jag fick CI för ett tag sen och därmed fick en del helt nya ljud som jag aldrig tidigare hade hört på köpet. Nej, jag måste komma på något smartare...

1) Jag skulle se till att införa teckenspråk i grundskolans läroplan. Med dessa grundkunskaper är det sedan inte alltför komplicerat att gå vidare med taktilt teckenspråk och med haptiska signaler. 

2) Jag skulle se till att Färdtjänsten fungerade felfritt och smidigt i alla delar av landet.

3) Jag skulle se till att alla fick assistans och tolkhjälp i den utsträckning man anser sig ha behov av det.

4) Jag skulle se till att all stads- och gatubelysning var ergonomiskt utformad utan bländande inslag.

5) Jag skulle se till att alla offentliga toaletter hade ett standardutseende, dvs samma höjd på lampknappen, samma höjd till kroken till väskan jackan och alltid toarullen till höger om toastolen, som förstås alltid är rakt fram.

6) Alla övergångsställen skulle utrustas med vibration kopplad till käppen. 

7) Jag skulle utrusta alla dövblinda med ett sjunde sinne. Alla dövblinda har redan utvecklat ett sjätte sinne, fråga vilken dövblind person som helst ;-) men med det sjunde sinnet ska man vara utrustad med någon slags tentakler som känner av omvärlden lite som en insekt gör - också ska man kunna läsa andras tankar - hehe...

Hur lång tid hade jag på mig nu, att trolla? En dag... Hur mycket kan jag hinna med att trolla på en dag...? 

8) Innan tiden rinner ut: Här är en sak jag skulle vilja uppfinna till alla dövblinda; En taktil fotoplatta. Jag var på Lunds Centralstation för några dagar sen och där upptäckte jag en taktil översiktskarta. Jag stod länge och begrundade "konstverket" som plötslig bara fanns där bredvid rulltrapporna. Först när jag såg punktskriften på några ställen insåg jag att det var en taktil översiktskarta. Jag tänker mig att jag spinner vidare på idén, med att man har en bärbar kamera, ungefär som en iPad. Man håller upp den och "fotograferar" och därefter kan man känna på plattan hur det ser ut genom att alla de där pixlarna istället utgörs av små piggar, likt en spikmatta, som höjer sig olika mycket beroende på hur bilden ser ut. Likadant skulle man kunna ta fram taktila översiktskartor på offentliga platser via sin taktila fotoplatta. 

Vid det här laget misstänker jag att jag skulle vara ganska trött i huvudet och kanske kaffesugen, så resten av dagen skulle jag förmodligen gå en lång promenad med min F och sedan avsluta med en kopp kaffe och kanelbulle på ett mysigt fik ;-)

Nu skickar jag vidare stafettpinnen till Tobbe med frågan: Vad har DövBlindheten medfört för din del, som du med facit i hand inte hade velat vara utan?
2 kommentarer:

 1. Jäklar vilket bra svar!!! Du skulle uträtta underverk med trollspöet (även om du redan är toppen!) :-) Du blir klassificerad som helgon kan jag lova!

  Speciellt den taktila fotoplattan är ju grym! Kan vi inte fixa så det blir verklighet på något sätt?

  Go Tina!!!

  Kram Tobbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var attans vad du fjäskar - vad vill du nu ha av mig? ;-)

   Den taktila fotoplattan tycker jag också är helt fantastisk och jag tror faktiskt att tekniken redan finns på något sätt - så svårt kan det inte vara? Det handlar nog bara om att någon ska vilja lägga pengar på att producera den...

   Pengar - glömde jag ju trolla fram... // Kram!

   Radera