tisdag 29 januari 2013

Aldrig blir man väl fullärd?


En dövblind tjej jag lärt känna via Internet skrev för ett tag sen att nu skulle hon vara sjukskriven en månad för att tokträna med sitt CI. Under denna tid skulle hon inte få använda hörapparaten hon normalt har på sitt andra öra. Hon fick inopererat Cochlea Implantat för ett och ett halvt år sen men det har strulat en del med ljudanpassningen. Det kan bli så ibland. En del måste träna mer och andra behöver inte träna lika mycket för att höra med CI. En del drabbas av komplikationer såsom yrsel tex. Hos andra är det elektroderna i snäckan som bråkar eller så fungerar inte själva processorn (den delen som sitter utanpå) som den ska. Hos en del orkar inte hjärnan tolka ljudsignalerna och hos någon kanske hörselnerven blir överansträngd. Olika saker kan helt enkelt drabba oss alla när vi minst anar det.

Jag tänkte då att jag hade sån tur att jag ganska snabbt blev vän med mitt CI och jag använder ju alltid både CI och hörapparat samtidigt. När jag av någon anledning bara använder CI:t blir ljudet jättekonstigt, nasalt och monotont. Även män får kvinnliga röster. Det är bara att konstatera att jag fortfarande har väldigt svårt att höra med enbart CI. Så då lovade jag henne jag att jag skulle sällskapa henne i ljudträningen och lägga undan min hörapparat jag med. Jag har försökt och försökt, men inte vågat fullt ut. Jag MÅSTE ju höra på jobbet tex och jag har känt att jag ännu oftare än annars fått huvudvärk när det bara är ljud på det ena örat. Ansträngningen underlättar ju inte huvudvärken...

Ett kan jag konstatera: När jag har både CI och Hörapparat (Höron) blir ljudet "normalt". Jag hör basen med Hörapparaten och diskanten med CI:t men i hjärnan blandar det sig till ett komplett och korrekt ljud. De ljud som jag inte alls kan höra på mitt hörapparatöra hörs ännu tydligare i CI-örat när jag inte har hörapparaten på. 

Det tänkte jag på en dag när jag var ute på powerwalk med enbart CI. Jag hörde skräniga fiskmåsar över havet och aldrig har de väl låtit så skräniga? Jag hörde ett "ssskkkkrrrrrrr"-ljud och tänkte: "Oj, här kommer ett fordon körande bakom mig. Men inte får väl bilar köra här på gångbanan?" (Nu ska ni komma ihåg att med CI:t hör jag inte lika mycket basljud, dvs motorljudet är inte lika dovt och försvinner nästan.) När jag vände mig om såg jag att det var två småjoggande mammor med varsin barnvagn. De passerade mig och jag fortsatte höra ljudet från deras barnvagnshjul tills de var mer än femtio meter bort. Ja du läste rätt, jag skrev FEMTIO meter! 

En annan dag var jag borta i lokala Ica-butiken och där brukar jag växla några ord med en rar tjej i kassan som jag känner lite grand. Hon har någon sorts ickesvensk brytning och är extra svår för mig att höra, men de senaste åren då jag haft Höron har det gått ganska bra. Hon pratade på som vanligt med mig och vad jag kunde avläsa på hennes läppar handlade det om jul- och nyårshelg och jag insåg att jag gjorde som jag alltid brukat göra INNAN min "Höron-tid". Jag log, nickade och hummade och sa något halvdiffust som jag hoppades skulle kunna passa in på jul- och nyårssnack. Det "knepet" känner alla hörselskadade till. ;-)

På spinningen lägger jag ner hörapparaten i en ask av två skäl - min senaste hörapparat är nämligen extremt fuktkänslig. Jag har aldrig under min mer än fyrtioåriga hörapparatstid upplevt någon så "klen" apparat. Man tycker att tekniken borde förbättrats under alla dessa år, men det sker tydligen på bekostnad av annat... Det andra skälet är att jag vill passa på att ljudträna med mitt CI. Jag kan omöjligt skilja instruktörens röst från musiken/sången men i kombination med avläsning går det sådär. Övning ger väl färdighet?

Sen finns det faktiskt tillfällen då enbart CI funkar alldeles utmärkt och det är när jag kopplar sladd direkt från CI:t till hörapparatsuttaget i tex mobiltelefonen för att höra på radio. Det tråkiga är att radiomottagningen är ganska dålig då man är i rörelse. Och det motverkar ju hela syftet med den idén... Önskar att någon kunde tillverka en direktslinga från CI:t till hörapparaten med mikrofon, så att man kunde använda den till telefonsamtal. Som det är nu har jag lösningar med T-läge och Bluetooth, men båda alternativen är ganska skrapiga och drabbas av ljudstörningar. 

Jag tränar också på att lyssna till ljudböcker med enbart sladd från CI:t till min Daisyspelare och det går ganska bra. Det gäller att dra upp volymen rejält, har jag kommit på. (På så vis får jag med mer av basljuden som går via en hörapparatdel i mitt CI, för jag har ju faktiskt en hybrid, ett så kallat EAS.)

Nu har träningsmånaden tagit slut för tjejen jag nämnde. Hon har tränat dagligen så gott hon kunnat. Själv har jag inte varit lika "tvungen" att hålla mig till enbart CI:t, så jag har fuskat en del. Jag har i alla fall lärt mig att det är alldeles uppenbart att jag inte hör speciellt bra med enbart CI. Jag måste träna MER och nog borde jag som ännu inte har drabbats av några andra allvarliga hörsel- eller öronkomplikationer kunna förbättra mina resultat? Och sannerligen säger jag eder: Övning ger färdighet! =) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar