tisdag 15 mars 2011

Fågelfunderingar

Nu har våren så smått börjat göra försiktiga försök att visa sig här nere i Skåne. Några som förtvivlat försöker fixa fram vårkänslor är fåglarna - tror jag i varje fall. Jag hör kvitter kvitter kvitter var dag. Mer och mer ljud är det och inte bara tjyp tjyp utan lite mer blandade ljud. Tjyp tjiiip. Dirrdirrdirr. Tjyyy-iiip. Tjyyy-iiip.

Slängde ut en fråga på FaceBook häromdagen om vad jag kan ha hört för fågel som sa just "Tjyyy-iiip Tjyyy-iiip" och fick ett par svar: "Med solen och värmen kommer ju vårkänslorna, och då får man ju uppgradera sången... Så det kan ha varit en vanlig fågel på ovanligt bra humör - våra talgoxar var t.ex. väldigt glada och nykära idag." Fågelforskarkompisen svarade:  "Jag skulle också gissa på Talgoxe!!"

För det är ju så, att jag ALDRIG har kunnat höra fåglar annat än de där stora måsarna ("danska flygvapnet"), ankorna, kråkorna, svanarna och duvorna. Så jag frågar och frågar men folk i allmänhet är uppenbarligen inte så bevandrade i olika fågelkvitterljud som jag trott ;-)

Med lite god vilja kan man urskilja tre svanar simmandes i havet.
I bakgrunden syns Danmark.

I helgen promenerade vi längs stranden när jag hörde "swoff swoff swoff" över huvudet på mig. Jag lyckades inte se vad det var, men pojkvännen såg att det var en stor svan som flög över mig. Jag tyckte det mer lät som hundskall. Koltrastar lär sjunga vackert på våren så det ser jag fram emot att få höra. Om nu bara någon kan berätta för mig att det ÄR en koltrast...

Häromnatten låg vi och pratade med lamporna släckta och jag kunde ju faktiskt höra med mitt CI fastän jag inte kunde avläsa på läpparna i mörkret. Frågade pojkvännen om han kunde se något alls i det mörka rummet. "Ja, jag ser det mesta." sa han. "Men VAD ser du?" undrade jag. "Ja... Jag ser allt." "Men ser det ut som vanligt? Ser du färger också?" "Nej, det är inte färger direkt" sa han "men jag ser det mesta. Om jag kommer närmre ser jag mer detaljer också. Jag ser att du har mörkt hår, men jag vet inte om det är rött, svart, eller som ditt. Om du hade haft ljust hår, hade jag sett det."

Alltså... Hur förklarar man något för någon som inte har några referensramar alls? Och vilka frågor ska jag ställa för att få de svar jag vill ha, när jag just inte har några referensramar? Jag har ju aldrig kunnat se i mörker, så jag vet ju inte vad man "ska" kunna se. Tydligen ser en normalseende person i mörker som om det vore svartvitt, något suddigt...?

Det är samma med fågelkvitter, jag har ju aldrig hört det, så hur ska jag kunna veta vilken fågel det är? Speciellt, som jag bara hör fåglarna med mitt vänstra öra. Jag vänder mig dit, men det är ju samma ljud om fågeln befunnit sig till höger om mig. Dessutom, vem hinner se några små blixtsnabba fåglar? Tror till och med det är svårt för en helt normalseende person att hinna se vad det är för en fågel som kvittrar.

Igår var jag inom Hemköp för att handla och hörde ett envist kvitter hela tiden så jag gick och trodde att en fågel hade förvirrat sig in i butiken och nu satt uppe i taket någonstans och var förtvivlad för att den inte hittade ut. Det lät i alla fall förtvivlat. Till sist kom jag fram till att det var de där automatiska grindarna som öppnas och stängs hela tiden som gnisslade....

Allt är inte guld som glimmar... Och allt är tydligen inte heller fågelkvitter som gnisslar...  ;-)


.

1 kommentar:

  1. Det är inte helt lätt med fågelkvitter, det är en hel värld för sig och jag själv (fast jag jobbat med fåglar) känner bara igen de vanligaste. Många fåglar är duktiga på att härma andra fåglar dessutom! Som Staren tex!
    Men när koltrasten börjar sjunga kommer du att fyllas av glädje! Den går inte att ta miste på och för en med bra hörsel är det nog en av de sånger jag mest förknippar med våren! De sitter oftast på en takgavel för sig själva eller högt upp i ett ensligt träd. Mycket lättare att ha koll på en småfåglar som flyger snabbt hit och dit tycker jag. Lycka till med fågelsången i vår!! :-) Kram Sofia

    SvaraRadera