torsdag 30 september 2010

Sju dagar som Cyborg

Igår kväll kände jag den! Vilken?  Jo, GREJEN som är inopererad i skallen på mig... Tror den ligger lite strax ovanför örat. Vågar inte känna med handen, men jag råkade vända mig på kudden och vaknade snabbt till av smärtan. Bakom ytterörat är det svullet och har jag fått ett utstående vänsteröra... Inte så snyggt, men jag försöker se något positivt i det: Örat lyfter ut håret som på så vis ser lite fylligare ut på den sidan där det är bortrakat. En får vara glad för det lilla, som pigan sa. Själva ytterörat är nästan bortdomnat fortfarande, trumhinnan buktar och innanför trumhinnan bubblar det och trycker. Den där elake typen =( som sitter och "sticker mig i örat med en strumpsticka" emellanåt är kvar. Hoppas verkligen att det (blodet) som är där inne i örat försvinner snart!

Senaste dagarna har varit sova sova sova... I söndags var jag pigg som en mört/nötskrika/iller/lärka. (Välj själv djur.) I måndags var jag fortfarande sprallig och pigg. Då hälsade jag på kollegorna på jobb, som uppenbarligen tyckte jag verkade helt opåverkad av det hela. Men det kändes faktiskt så! Då...

Jag var inom och handlade lite mat i affären på vägen hem och jag har fortfarande - tre dagar senare - inte packat upp annat än kylvarorna. DÄR tog nämligen kraften slut och jag somnade direkt på soffan.

tisdagen gick jag ner på gården med soporna och efter de 60 trappstegen upp till min lägenhet var jag helt slut och tillbringade resten av dagen sovandes i soffan.

Igår onsdag fick jag tvätta håret för första gången sedan op. Underbart, men det var vad jag orkade den dagen...

Ikväll har jag bokat tvättid. När man bor i lägenhet ska man vara glad om man får tvätta en gång i veckan, så jag vill helst inte missa det. Nu har jag inte så mycket tvätt, så det ska nog gå... I normala fall skulle jag säkert kunna tigga pojkvännen om hjälp, men han har gått och blivit förkyld och DET får han behålla för sig själv! Han får nöja sig med cyberpussar veckan ut - och det passar väl bra nu när jag är CyberWoman ;-) Förväxlas icke med SuperWoman även jag jobbar på det också!

Måste ta mig bort till Vårdcentralen och boka en tid att få hjälp med att ta bort bandaget i början av nästa vecka. Nej, jag KAN ju inte ringa... Behöver läsa på läpparna på dem. På jobb har jag en bra anordning med fm-sändare som leder ljudet direkt från telefonen till hörapparaterna. Där funkar det lite bättre. Men där är jag inte nu... Här hemma har jag förvisso text-telefon, men jag vet knappt hur det funkar att ringa via förmedlingstjänsten. Å andra sidan är det väldigt fint väder idag och Vårdcentralen ligger bara några hundra meter bort.  

Solen strålar, som sagt =) Gissar att det varit frost i natt, för kl åtta när jag tittade ut var det bara 5*C. Nu har det stigit till drygt 10*C. Å andra sidan, imorgon är det faktiskt 1 oktober, så då är det väl ändå ok att hösten gjort sitt intåg med sina vackra färger i naturen. 1 oktober 1960 gifte sig mina föräldrar. Imorgon firar de alltså Guldbröllop! GRATTIS! (Sånt är väl närmast unikt nuförtiden?) På söndag bjuds hela klanen på middag på Fleninge Gästis. DÅ måste jag ju vara pigg! Äta har jag dock aldrig haft några större problem med - tvärtom! =/

Trodde jag skulle få världens tillfälle att smärta till mig nu - men när jag inte får träna (hade jag inte orkat ändå) och ligger i soffan mesta tiden, tja... Men jag har ett givet mål - nästa sommar fyller jag nämligen jämnt ;-) Borde verkligen inte gnälla - jag mår väldigt bra och har i vanliga fall en väldigt god energi, kondition och ork. Meeeeen... Som pojkvännen säger: "Du trivs ju inte själv." Nej just det... Varför ska det vara så svårt, det som borde vara skitenkelt? SKITenkelt! Ät som en mus, skit som en elefant... Usch, det där lät illa... Lukar säkert ännu mer illa! Byt ämne!

Satt här och funderade på varför jag är så trött - men så kom jag på: Det är ju bara en vecka sen jag opererades... Kanske inte så konstigt trots allt? Lusläste bipacksedlarna på medicinerna med förstoringsglas. "Det finstilta" heter väl så just för att man inte ska kunna eller orka läsa igenom det. Så att tillverkaren har ryggen fri. "Det står i det finstilta - skyll dig själv!" 

Bioclavid (antibiotika): Där stod det inget om trötthet. Diarrée nämndes, men jag skulle ju inte syssla med mer skitsnack i denna bloggen.
Panodil (värktabletter): Japp, jag har slutat vara martyr... Nämnde inte heller något om trötthet, men varnade för att kombinera med alkohol. Oops! Ingen hutt ikväll, då? ;-)
Voltaren (infammationsdämpande och smärtstillande): Kan ge vissa personer biverkningar såsom synstörningar, yrsel eller dåsighet. Jag har hittat boven: Voltaren!

Eller också är det helt enkelt så, att det är kroppens sätt att säga ifrån. "Hörru du, håll dig nu stilla och håll inte på att ränna runt på det här viset. Du behöver all kraft att bli bra och läka i örat så nu har jag dragit in på all din överdrivna ork och energi. SOV!

Först ska jag i alla fall gå ut en liten sväng...

5 kommentarer:

  1. SuperWoman, becomes TRöttWoman= helt ok. Hur kommer detta sig; spänningar,nyopererad, matt, fatigé, uttråkad och äääntligen får jag ligga i min soffa!!! Kan det vara så hemskt att bara ge upp och låta kroppen styra? Nä, eller hur? Kroppen tar ju ändå det den behöver med eller utan din tillåtelse.
    Så SuperWoman see u in a while, nu tar vi det vi får!!
    Kram D

    SvaraRadera
  2. Det får bli mitt nya motto!!! Ät som en mus, skit som en elefant.
    Ja, man vet vad problemet är (de där envisa jäkla extra kilona), man vet hur man ska lösa det men inte fasen får man fixat det ändå (så e det iaf i mitt fall...)!

    SvaraRadera
  3. Ja du Marina... Jag gick ner 49 kilo för ett antal år sen och borde verkligen veta hur man gör (och det vet jag också) men saknar för närvarande tillräcklig motivation och karaktär...

    SvaraRadera
  4. marina
    Jag har blivit döv nyligen,,,,från hörselskadad i ca 20 år drygd
    Fundera på cochlear implantat i Lund
    Hur gick själv ingreppet till?
    Känner du att duu har gjort det rätta?
    HUR KÄNNS DET NU ....(30 dec 10)??
    jag har ju positiveenergy.live.se och
    skulle vara supergla om någon kunde tala om för mig o tippsa om bra chatsidor för folk som gjort detta ingrepp
    Vilket resultat kan en döv förväntar sig?
    Får man automatiskt ett utstående öra?
    Det sa Dr Jan ingenting om?
    Hur stor är riskerna?(hjärnhinneinflammation,parayls i ansiktet mm?)
    Önskar jag kunde chatta med folk som har cohlear implantat.LIVSRÄDD för operationen faktiskt,men det vi har att välja på är
    between "the devil and the deep blue sea"
    (hur säger man det på svenska,jag har ju engelska som modersmål)BARA TANKEN att aldrig få höra mina barnbarn igen gör mig ledsen,och de också!!1 Ingreppet gör mig rädd
    Hur funkar internet o sådana här forum om man är syn o hörselskadad?(bara nyfiken)
    om någon har tips att komma med och råd är jag tacksam..Happy new year to you !

    SvaraRadera
  5. Hej Anonym!

    Jadu... Jag har inte svaren på alla dina frågor och ärligt talat var jag själv precis lika orolig som du innan op. Att höra med någon annan som gjort op, eller få träffa någon annan som gjort op var till stor hjälp för mig. Utstående öra, ja sååå illa är det inte ;-) Mest jag som ser det. Jag har inga problem med att chatta på MSN. Om det var din mailadress du angav ovan, kan jag prova att maila dig.

    Det finns olika hjälpmedel på datorer för DövBlinda, tex större text, talsyntes, man kan säkert koppla till braille osv. Än så länge klarar jag mig ganska hyfsat med större text.

    Gott Nytt År önskar jag dig! // Tina

    SvaraRadera